Videomix 80’s & 90’s

      Geen reacties op Videomix 80’s & 90’s

Het trucje van een uur lang muziek uit de jaren 80’s en 90’s mixen in harmonische toonsoorten heb ik hier al eerder laten horen. Dat blijft leuk om te doen, maar neemt niet weg dat het tijd werd voor een volgende stap: een videomix!

Tempo

Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Uiteraard lopen de platen in de mix niet op hun originele tempo. Om ze netjes in elkaar te weven is het tempo op elkaar aangepast. Maar om een mix interessant te houden, wisselt het tempo wel degelijk. Meestal heel geleidelijk; heel af en toe wat sneller. Zo kan het gebeuren dat een plaat in de eerste minuut trager loopt dan dezelfde plaat 3 minuten later in de mix. De videomix moet hetzelfde tempo volgen, anders gaan danspasjes en lippen niet meer synchroon met de muziek.

Op de tel

Maar het kan lastiger. Vrijwel alle popmuziek heeft een 4 kwartsmaat als basis: er zitten 4 tellen in een maat. Maar dan nog kan er verschil zitten in het accent: onbeat of offbeat. Ook dat moet kloppen in de videomix, of je ziet een drummer een klap geven terwijl je die klap helemaal niet hoort op dat moment.

Audiomix

Schermafdruk van de hele videomix in Ableton Live

Schermafdruk van de hele videomix in Ableton Live

Je hoort het natuurlijk niet, maar sommige stukken uit de audiomix waren eenvoudig te maken, terwijl andere secties werkelijk uren hebben gekost om het zo te krijgen dat ik tevreden was over het resultaat. De overgangen naar en van the reflex van Duran Duran is er zo eentje die me meerdere avonden hoofdbrekens hebben opgeleverd. De mashups met Robin S. (Show me love) en Christine W. (Feel what you want) waren dan weer erg snel gemaakt, en zijn toch erg lekker als je het mij vraagt.

Videomix

De video maakte ik pas nadat de audiomix voltooid was. Beide maakte ik in Ableton Live. Video bewerking in Ableton Live is behoorlijk rudimentair, maar het is de enige mogelijkheid die ik ken om het tempo van een video te synchroniseren aan een ander audiospoor. Heb je een betere suggestie, dan hoor ik heel graag van je. Dat kan bijvoorbeeld onderaan dit bericht.

Gatverpielekies wat ben ik een hoop vrije tijd kwijt 🙂 Geniet ervan!

Update: helaas moest ik wat stukjes van de video afschermen om de rechthebbenden tevreden te stellen.

De volledige audio is nog wel beschikbaar:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.