Plagiaat bij Eurovisie songfestival?

      Geen reacties op Plagiaat bij Eurovisie songfestival?

Is er een gevalletje plagiaat op het Eurovisie songfestival 2016?

Plagiaat of toevallige gelijkenis?

Kristian en Niek, de presentator respectievelijk producer van het ochtend radio programma bij Omroep Brabant wezen me op de Zweedse inzending van het Eurovisie songfestival 2016. Dat nummer if I were sorry van Frans lijkt inderdaad verdomt veel op de single catch & release van Matt Simons. Op youtube was wel wat creatief knip & plakwerk te vinden, maar dat maakte het punt niet in een paar seconden duidelijk. Daarom vroegen ze mij of ik in een eenvoudige mix de overeenkomsten kon laten horen.

Tempo en toonsoort

Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest

Omdat beide platen zoveel van elkaar weghebben was dat niet heel erg ingewikkeld. Het tempo van de twee platen is nagenoeg gelijk. De toonsoorten verschillen slechts een halve toon van elkaar: de ene staat in E en de andere in F. Ik paste de toonsoort van Frans aan aan die van Matt Simons, en legde de twee platen over elkaar heen. Met behulp van het mixje liet Kristian in zijn radioprogramma, een dag later, de verbluffende overeenkomst en mogelijke plagiaat aan de Brabantse luisteraars horen.

In Zweden ook een hit

Overigens is het nummer catch & release van Matt Simons ook in Zweden niet onbekend. Het schopte het in dat land tot nummer 47 van de hitparade. Dat is minder dan de vijfde plaats die het in Nederland haalde, maar desondanks mag het ook in Zweden geen onbekend nummer heten.

Videomix

Omdat het oog ook wat wil, combineerde ik nadat ik de audiomix had gemaakt de twee videoclips ook nog met elkaar door ze synchroon te leggen. Het resultaat kun je hieronder luisteren en bekijken. Oordeel vooral zelf. Kan de overeenkomst toeval zijn denk je? Ik ben benieuwd naar je reactie. Laat je die hieronder achter? Alvast dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.