Dithering & dither: wat & waarom?

      Geen reacties op Dithering & dither: wat & waarom?

Kan iemand (in begrijpelijke taal) uitleggen wat dithering is en of je het dient te gebruiken bij het exporteren van je mix bijv ?

In een internetgroep waar liefhebbers en makers van mixen met elkaar discussiëren, werd deze korte en duidelijke vraag gesteld. De vraagsteller had uiteraard al het een en ander gegoogled, maar vond alle uitleg die hij op het internet kon vinden niet echt duidelijk. Na het lezen van lange, vaak technische verhalen was hem weinig tot niets duidelijk geworden over ditheren. In zijn computerprogramma waarmee hij mixen maakt zag hij de dither-optie staan, maar wat moest hij daar nou mee?

Ik waagde me aan een antwoord, en afgaande op zijn reactie is bijgaande uitleg wèl duidelijk. En dat is reden genoeg voor mij om dat antwoord hier te herhalen, in de hoop er anderen een plezier mee te kunnen doen.

Wat is dither?

Bij digitale audio wordt de waarde van iedere sample in een aantal bits gestopt, b.v. 16 bits op een cd. Hoe groter het aantal bits, hoe nauwkeuriger. Dit noemen we bitdepth.

Stel dat je een project hebt met 24 bits per sample, maar je gaat het masteren voor een cd, dan zul je, omdat de CD-standaard dat nou eenmaal voorschrijft, terug moeten naar 16 bits per sample. Het verminderen van het aantal bits brengt afrondingsfouten met zich mee, die voorspelbaar zijn, en een vervorming in het geluid zullen geven.

Dithering is bedoeld om dit te voorkomen en is het toevoegen van een zacht willekeurig signaal (ruis; dither), waardoor de afrondingsfouten niet meer voorspelbaar zijn. Samples zullen nog steeds moeten worden afgerond (dat kan niet anders als je terug gaat in het aantal bits per sample), maar door de toevoeging van dither zal de afronding niet meer voorspelbaar zijn.

Waarom is dithering nodig?

Ons oor is veel gevoeliger voor de vervorming die we met dithering voorkomen (de voorspelbare afrondingsfouten) dan voor de ruis die we met dithering introduceren.

Dithering is dus alleen nodig als je terug gaat in het aantal bits per sample.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.