AI zet je aan het denken

      Geen reacties op AI zet je aan het denken

Voor de jaren 70/80/90 mixen die ik maak, ben ik altijd op zoek naar originele acapella’s, of nog liever, de originele multitracks van de opnames. En als je die al weet te vinden, dan loopt de prijs ervan gelijk met de zeldzaamheid ervan, tot honderden euro’s per stuk.

Maar hoe ver is kunstmatige intelligentie? Wat als je een computermodel traint met de originele opnames die je hebt en het model laat leren wat het geluid van de verschillende instrumenten en zangstemmen is? Kan zo’n model dan uit een bestaand nummer de vocalen filteren?

Ik nam de proef op de som en maakte onderstaande mashup zonder de originele losse sporen van de nummers. AI rekende een paar uur en gaf me uiteindelijk een instrumentale versie van het ene nummer en de acapella van het andere nummer. Daarna komt er gelukkig nog flink wat creatief handwerk bij kijken om tot onderstaand resultaat te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.